معرفی رشته تخصصی داروسازی بالینی یا فارماکوتراپی (Clinical Pharmacy)

معرفی رشته تخصصی داروسازی بالینی یا فارماکوتراپی (Clinical Pharmacy)

زمان مطالعه: 3 دقیقه
از رشته داروسازی بالینی یا فارماکوتراپی (Clinical Pharmacy) چی می دونین؟

سلام به همه ی دکترآبادی های عزیز! امروز با معرفی رشته ی داروسازی بالینی یا فارماکوتراپی (Clinical Pharmacy)، یک رشته ی پرطرفدار، پر متقاضی، جذاب، و در عین حال پرچالش، طولانی و سخت در خدمتتونیم!

  • پیدایش و ظهور این رشته مربوط میشه به کشور آمریکا که بعد از چندسال، کشورهای دیگه ای مثل کانادا و استرالیا و… در دانشگاهاشون شروع به تدریس می کنن.
    رشته ی داروسازی بالینی یا فارماکوتراپی در ایران کار خودشو از سال 1374 برای اولین بار در دانشگاه تهران شروع کرد. جالبه براتون بگم که این رشته در ایران برخلاف سایر رشته های تحصیلات تکمیلی داروسازی که با عنوان PhD ارائه می شن، با عنوان تخصص بالینی مطرح می شه و البته جزء معدود رشته های تخصصی داروسازیه که فقط داروسازها می تونن در این رشته تحصیل کنن.
  • این تخصص که تو کشور ما نوپائه، برای پوشش دادن وظایف داروسازا تو مراکز درمانی طراحی شده. در واقع شما مثل سایر دستیاران تخصصی رشته پزشکی داخل بخش های بالینی مراکز درمانی خواهید بود با این تفاوت که قبل از ورود به بخش باید یه سری دروس مرتبط با پزشكی نظیر فیزیوپاتولوژی، فارماکواپیدمیولوژی، سم‌شناسی بالینی، فارماکوکینتیک بالینی و… رو در قالب یک دوره 1.5 تا 2 ساله قبل از حضور در بخش‌های بالینی و مراكز بیمارستانی بگذرونید و بعدش وارد بخش های مختلف بیمارستان بشید. بعد از گذروندن هر بخش در بیمارستان، یک امتحان جامع از مطالب اون بخش گرفته میشه که درصورت موفقیت در امتحان، اجازه ی ورود به بخش های دیگه هم داده می شه.(در واقع این رشته بیشتر مورد استقبال داروسازانی هست که به پزشکی علاقه ی زیادی دارن و یا حتی داروسازانی که دوست داشتند پزشکی بخونن!)
  • توی این دوره شما باید مهارت و دانش برقراری ارتباط موثر با بیمار و تیم درمانی، دادن مشاوره های موثر، پایش اثرات و عوارض دارویی، شناخت تداخلات رایج دارویی و غذایی، راه های پیشگیری و کنترل تداخلات و عوارض دارویی و همچنین روش های تنظیم دوز مناسب دارویی رو یاد بگیرید.
اهداف و وظایف رشته داروسازی بالینی یا فارماکوتراپی چیاس؟
  • هدف از طراحی چنین تخصصی تربیت متخصصین داروساز بالینی برای ارائه خدمات و مراقبت های دارویی در مراکز بیمارستانی و قرار دادن مشاوران داروسازی مطمئن در تیم های درمانیه. پزشکان متخصص می تونن در روند درمانی بیماران، از متخصصین داروسازی بالینی درباره ی مطالب تخصصی دارویی مشورت بگیرن و متخصصین داروسازی بالینی نقش مهمی در مصرف منطقی داروها توسط بیمار، بهینه کردن تجویز و مصرف داروها، انتخاب بهترین دارو برای بیمار، تنظیم دوز دارو، کاهش عوارض جانبی و افزایش عملکرد حلقه ی درمانی در بیمارستان ها دارن.(یه جورایی میشن دست راست پزشکا تو بیمارستان!)
  • در حال حاضر در ایران، یک رشته ی فوق تخصص برای داروسازی بالینی با گرایش ICU یا مراقبت های ویژه قابل ارائه هست که فعالیت آنها به صورت تخصصی در حوزه ی ICU انجام می شه.
  • تا یادم نرفته اینو بگم که تخصص داروسازی بالینی با داروساز بیمارستانی فرق داره و بعدا در مورد داروساز بیمارستانی، وظایف و فرصت های شغلی آن توضیح خواهیم داد.
  • همچنین یادتون نره که کارآزمایی های بالینی مربوط به داروهای ساخته شده یا داروهای کاملا جدید (Clinical Trials) رو متخصصین داروسازی بالینی انجام میدن.(این حوزه مربوط به حوزه ی پژوهشی داروسازی بالینی هست)
کجاها میتونن کار کنن؟
  1. مراکز درمانی مثل بیمارستان ها برجسته ترین و اصلی ترین جایگاهیه که برای متخصصین این رشته در کنار سایر اعضای تیم درمانی در نظر گرفته شده. در اصل مهمترین وظیفه ی متخصص داروسازی بالینی، حضور در بیمارستان، ویزیت بیماران بستری و ارائه ی تخصصی خدمات دارویی در کنار تیم درمانی است.
  2. باتوجه به کمبود نیرو متخصص در این زمینه، اکثرا عضو هیئت علمی دانشگاه ها هم هستن. همچنین آموزش دروسی از قبیل دارودرمان 1و2و3 ، کارآموزی در بیمارستان و داروخانه که مربوط به دروه ی عمومی داروسازیه، به عهد این اساتید هست.
  3. مراکز تحقیقاتی و پژوهشی از قبیل مراکز دانشگاهی و شرکت های دارویی جهت تحقیق و پژوهش در رابطه با اثرات درمانی داروها بر روی بیماران(Clinical Trials).
  4. اخیراً در داروخانه ها و کلینیک ها محلی برای مشاوره دارویی توسط متخصصین این رشته در نظر گرفته شده که بسیار کارآمد و مورد توجهه.
دروس مربوط به دکتری تخصصی داروسازی بالینی یا فارماکوتراپی  (Clinical Pharmacy) مجموعا 42 واحده که به طور خلاصه به سرفصل هاش می پردازیم:

نام درس

تعداد واحد نام درس

تعداد واحد

فارماکوکینتیک بالینی پیشرفته

3 درمان شناسی پیشرفته

6

سم شناسی بالینی پیشرفته

3 معاینه بدنی نظری و عملی

3

مسمومیت دارویی پیشرفته

4 فارماکولوژی پیشرفته

4

داروسازی بیمارستانی پیشرفته

3 زبان ویژه

4

کارآموزی داروسازی بالینی

12 پایان نامه

20

جمع

62

کیا می تونن تو آزمون تخصصی داروسازی بالینی یا فارماکوتراپی  (Clinical Pharmacy) شرکت کنن؟ (بر اساس دفترچه آزمون دکتری تخصصی داروسازی سال 1400)
  • دكترای عمومی داروسازی
  • كارشناسی ارشد پیوسته داروسازی و كارشناسی ارشد ناپیوسته داروسازی (به شرط داشتن كارشناسی داروسازی)
کدوم دانشگاه ها این رشته رو ارائه می دن و ظرفیت هر کدوم چند نفره؟ (بر اساس ظرفیت اولیه دفترچه آزمون دکتری تخصصی داروسازی سال 99)

رشته

دانشگاه عادی

شهریه پرداز

داروسازی بالینی

اصفهان

3

1

تبریز

2

1

تهران

6

2

مازندران

8

0

شهیدبهشتی

6

3

شیراز

2

1

مشهد

4

0

راستی!
اگه راجع به این رشته سوالی داشتی می تونی به کانالمون در تلگرام یا صفحه مون در اینستاگرام سر بزنی!
برای آشنایی با رشته تخصصی نانوفناوری دارویی اینجا رو کلیک کن.

معرفی رشته تخصصی داروسازی بالینی یا فارماکوتراپی (Clinical Pharmacy)
برچسب‌ها: ;gdkd;hg, ;gdkd;hg thvlhsd, ;gdkd;hgthvlhsd, clinical pharmacy, clinical pharmacy and therapeutics, clinical pharmacy and therapeutics journal, clinical pharmacy and therapeutics pdf, clinical pharmacy definition, clinical pharmacy specialist, fhgdkd, pharmacist, pharmacy, thvlhsd, بالین, بورسیه داروسازی بالینی, پذیرش داروسازی بالینی, تخصص بالینی داروسازی چیست, تخصص داروسازي باليني, تخصص فارماکوتراپی, حاشقئشزغ, خدمات داروسازی بالینی, داروساز, داروسازان بالینی ایران, داروسازان بالینی تهران, داروسازي باليني, داروسازی, داروسازی بالینی, داروسازی بالینی بازار کار, داروسازی بالینی به انگلیسی, داروسازی بالینی بیمارستان, داروسازی بالینی تخصص, داروسازی بالینی تهران, داروسازی بالینی چیست, داروسازی بالینی در امریکا, داروسازی بالینی در ایران, داروسازی بالینی دکتری, داروسازی بالینی یعنی چه, داروسازی بالینی یعنی چی, داروسازی بیمارستانی, دکترآباد, رزیدنت داروسازی بالینی, رشته داروسازی بالینی, رشته فارماکوتراپی, زمهدهزشم, زمهدهزشم حاشقئشزغ, شغل داروسازی بالینی, ظرفیت داروسازی بالینی, فارماکوتراپی, فارماکوتراپی چیست, فارماکوتراپیست, فلوشیپ داروسازی بالینی, فلوشیپ فارماکوتراپی, کلینیک فارماکوتراپی, کوریکولوم داروسازی بالینی, مبانی داروسازی بالینی و بیمارستانی, متخصص داروسازی بالینی, متخصص فارماكوتراپي, متخصص فارماکوتراپی, متخصصین داروسازی بالینی, معرفی داروسازی بالینی, معنی داروسازی بالینی

بدون دیدگاه

  • سلام . ببخشید ،کسی که ارشد داروسازی داره و در رشته داروسازی بالینی قبول شده هم میتونه تو این جاهایی که نوشتین (مثل مراکز درمانی ) کار کنه؟…

    پاسخ
  • ارشد داروسازی رو خارج میگیرن

    پاسخ
  • سلام
    داروساز باليني حق تجويز دارو داره؟ يا حق نوشتن آزمايش؟

    پاسخ
    • خیرخواه
      8 آبان 1400 07:30

      کمی به رشته تحصیلی خودتان یعنی داروسازی بالینی یا clinical pharmacy احترام قائل شوید و از به کار بردن نام های مجعول مانند فارماکوتراپی و فارماکوتراپیست بپرهیزید. تراپیست به فردی اطلاق می شود که پروانه طبابت دارد و می تواند بیمار را معاینه و ضمن تشخیص بیماری داروهای مربوط به درمان آن را تجویز نمایید. با نگاه به رشته تان، زمانیکه ورودی این رشته دکتر داروساز بدون پروانه طبابت بوده، تراپیست یا فارماکوتراپیست بودن چه معنا دارد؟ رشته شما در عرض ۱۰ سال از داروسازی بیمارستانی به داروسازی بالینی تغییر نام پیدا کرده و هم اکنون نیز لفظ فارماکوتراپی را به آن اطلاق می کنید. این نشان دهنده عدم پایبندی متولیان این رشته به رسالت و اعتبار آن می باشد. فکر کنم ورودی های رسته داروسازی بالینی خود را با فارماکولوژیست های بالینی با مدرک ورودی پزشک اشتباه گرفته اند‌.

      پاسخ
      • حمزه خشنود
        13 آبان 1400 03:12

        فقط در این مملکت هست که افراد کم سوادی مثل شما به عنوان کادر درمان تربیت میشوند ! کاش قبل از دهان گشودن ، سطح علمی خود را در نظر بگیرید و درباره چیزی که از آن اطلاع درستی ندارید اظهار نظر نکنید!
        شما با دقت به ریشه کلمه فارماکولوژیست که از فارماسی میاد و مربوط به رشته داروسازی میشه به اشتباه خودت پی میبری استاد! 🙂

        پاسخ
        • ناشناس
          13 آبان 1400 16:47

          با سواد علامه دهر، فارماکولوژی فقط بخش کوچکی از رشته های مرتبط با داروسازی است و و وقتی امثال شما داروسازی بالینی رو فقط در فارماکوتراپی خلاصه می کنید نشان می دهید که در چنته چیزی ندارید، بروید تمامی بخش های داروسازی از قبیل فارماسیوتیکس مانند ساخت اشکال دارویی مختلف، بیوفارماسی …. را در رشته تان تعمیم بدهید، جناب آقای تراپیست …‌

          پاسخ
      • دکتر داروساز
        16 آبان 1400 05:53

        ببینید،فیزیوتراپ هم دارو تجویز نمیکنه ،حتی قانونا مستقیم نباید مریض بگیره بجزبا معرفی پزشک،اینکه فارماکوتراپ کجااسم گذاری شده ،خب توی امریکا و همه دانشکده های امریکا و…-چرا کلمه تراپیست میاد،بخاطر اینکه درباره تراپیوتیک مریض بتونه نظر بده،یک پزشک هد درمان هست،در کنارش از پزشک قلب مشاوره میگیره تا فارماکوتراپ در رابطه با تراپی و درامان بیمار،و وظیفه متخصص فارماکوتراپی ،ارتباط دادن همه تراپی های پزشکان مختلف برای پزشک هد هست، و ارائه مشاوره دارو درمانی-داروساز بیمارستانی به داروسازی میگند که عمومی هست و روتین بیمارستان و مسائل مربوط به بخش هارو انجام میده و اشناس،فارماکولوژیست هم بیشتر جنبه پژوهشی داره-نهایتا عرض کنم ،اگر فارماکوتراپی یک رشته درمانی نبود ،در سطح رزیدنتی ارائه نمیشد و فلوشیپ هم نداشت،وقتی یک رشته رزیدنتیکال هست یعنی کلمه بالینی و کلینیکال پشتش میاد یعنی در امور درمان دخالت میکنه،
        البته تعامل خوبی بین پزشکان متخصص و داروسازان متخصص هست و این قبل هجویات غالبا توسط پشت کنکوری هایی گفته میشه که در تصورات خودشون پزشک شدن و شاید از پزشکی مثلا دارن دفاع میکنن،در حالی که بعد سی سالگی همه متوجه میشن،دو چیز مهمه ۱-جون بیمار۲-پول
        والسلام،موفق باشید

        پاسخ
        • ناشناس
          18 آبان 1400 06:35

          لفظ فیزیو تراپی کاملا بیانگر رسالت درمانی رشته است یعنی با اقدامات فیزیکی روند درمانی بیمار را پیگیری می کند و ارتباطی هم به تجویز دارو ندارد و این متفاوت از فارماکوتراپی است که تجویز دارو توسط شخص پزشک را می طلبد، به عبارت دیگر، فارماکوتراپیست های واقعی پزشکان می باشند که با داشتن پروانه طبابت قادرند امور مربوط به درمان بیماری را از طریق تجویز دارو را پی بگیرند. در این میان نقش داروسازی بالینی مشاوره دادن، بررسی عوارض جانبی و ADR، تداخلات دارویی، نحوه صحیح مصرف دارو است و این وظیفه به هیچ وجه با واژه تراپی یا تراپیست بودن همخوانی ندارد. بتده افتخار می کنم که یک داروساز هستم و در مورد رشته های مربوط به پزشکی و پول پرستی آنها اظهار نظر نمی کنم. توصیه بنده به جنابعالی این است که سطح مطالعه خود را بالا برده و بدانید ما در ایران رشته مصوب فارماکوتراپی نداریم و این نام های مجعول از طرف اشخاصی بکار برده می شود که عشق پزشکی داشته اما متاسفانه نتوانسته اند در این رشته پذیرش شوند. ما باید با قاطعیت نام داروساز بالینی را بکار ببریم و به آن افتخار کنیم زیرا متضمن بکار بردن تمامی امور داروسازی در تکمیل درمان است نه خود درمان. کاش همکاران داروساز ما در جریان حضور شبانه روزی دانشجویان پزشکی مقاطع مختلف پاتوفیزیولوژی، استاجری، اینترنی، رزیدنتی ،… در بیمارستانها و مراکز درمانگاهی و کشیک های آنها قرار می گرفتند تا معنی تراپیست بودن را کاملا” درک می کردند. لفظ بالینی دادن به رشته داروسازی بالینی بدین معنا نیست که همانند پزشک بتوانیم در درمان مداخله کنیم

          پاسخ
          • داروساز
            2 آذر 1400 04:09

            شما که نه پزشکی نه داروساز،ولی یه نامه بنظرم با وزارت بهداشت امریکا بزن ،این مطالبو بیان کن احتمالا دعوت نامه میدن بری و اصطلاحات رو اصلاح کنی،یه کلمه امریکایی رو چطوری میاری و میکنی تو فارسیو از فارسی میبری تو امریکایی و…برو تو سایت دانشگاه تگزاس اگر عنوان رشترو نزده بود فارماکوتراپی بیا منو اصلاح کن! دوره رزیدنتی با همین فیزیوپات شروع میشه ،عمیقا فارماکوتراپی میخونه درمان میخونه درمان میخونه تا استاد فارماکوتراپی شه،نه برای اینکه بره یه سرماخوردگی در مان کنه،برای اینکه وقتی پرونده مریض ۸۰-۹۰ تا دارو از ۹تا پزشک داره ،بفهمه درمان چیه مریضی چیه ،مریض کیه ،بیاد یه گلی بگیره اون ۹۰ تا دارو رو با توجه به مریضی اهم و مهم کنه لیست کنه بده دست پزشک هد اون ۹ نفر-پول ویزیتشم میگیره ،مطبشم داره داروخانشم داره!ضمنا هیچ داروسازی نیست نتوانسته باشه پزشکی قبول شه ،یا برعکس-نهایت یه شهر بالا پایین هر کی رشته مورد علاقشو قبول میشه ،پزشکی زابل رتبش بالاتر از دارو تهران که نیست! من رتبه ۸۸ کنکور بودم،بعد لیسانس هوشبری -و واقعا همین سطح از دکتری که برم نظر دارویی بدم بدون رفتن تو دل خونو عفونتو فلانو دوست داشتم

          • داروساز
            2 آذر 1400 04:15

            https://pharmacy.utexas.edu/research-practice/college-divisions/pharmacotherapy

            سایت. دانشگاه تگزاس! ضمنا بد نیست نگاهی به چارت رشته که همین بالای صفحه است توی این سایت دکتر اباد بندازی ،زده معاینه عملی و نظری -البته باز هم تاکیدی بر معاینه نیست ،مریض بالای ۵ عدد دارو توی بیمارستان درخواست مشاوره دارو میشه توی بخش یا icu-مخصوصا تعدد پزشک که میشه،میره چند تا حذف و اضافه میکنه و تنظیم دوز و زمان تجویز میکنه

      • ناشناسی که خیرخواه را خوب میشناسد
        13 تیر 1401 09:41

        خانم دکتر خیرخواه!سابقه ی شما بر من کاملا روشن است!20 سال است که در سازمان غذا و دارو مشغول به وراجی هستی و همه ی اطرافیانت بر کمبود و عقده‌ای بودن شما واقفند!کارنامه‌ی عملکردی خودت در این 20 سال مردود بوده است.احتملا مخالفتت با فارماکوتراپیست ها هم ناشی از همین حس کمبودت میباشد که نتونستی تخصص بخونی.خسته نشدی از این همه وراجی و حرف مفت زدن در سایتها و کانالهای مختلف؟!تو واقعا یک نادانی هستی که فکر میکنی همه چیز دانی!یه سر به بیمارستان روزبه بزن برای آرامش خودت خوبه!خوبه همینجا به وراجی شما در مورد لفظ فارماکوتراپی مستند پاسخ دادن.جاهای دیگه هم اینکارو باهات بکنن کمتر سنتز میکنی.

        پاسخ
  • خیرخواه
    8 آبان 1400 07:29

    کمی به رشته تحصیلی خودتان یعنی داروسازی بالینی یا clinical pharmacy احترام قائل شوید و از به کار بردن نام های مجعول مانند فارماکوتراپی و فارماکوتراپیست بپرهیزید. تراپیست به فردی اطلاق می شود که پروانه طبابت دارد و می تواند بیمار را معاینه و ضمن تشخیص بیماری داروهای مربوط به درمان آن را تجویز نمایید. با نگاه به رشته تان، زمانیکه ورودی این رشته دکتر داروساز بدون پروانه طبابت بوده، تراپیست یا فارماکوتراپیست بودن چه معنا دارد؟ رشته شما در عرض ۱۰ سال از داروسازی بیمارستانی به داروسازی بالینی تغییر نام پیدا کرده و هم اکنون نیز لفظ فارماکوتراپی را به آن اطلاق می کنید. این نشان دهنده عدم پایبندی متولیان این رشته به رسالت و اعتبار آن می باشد. فکر کنم ورودی های رسته داروسازی بالینی خود را با فارماکولوژیست های بالینی با مدرک ورودی پزشک اشتباه گرفته اند‌.

    پاسخ
    • شما هم يك مقدار اطلاعاتتون رو بالا ببريد . توو كشورهاي پيشرفته داروسازان باليني هم حق ويزيت و هم حق نوشتن يكسري ازمايشات رو دارن. متاسفانه توو ايران پزشكا چشم ديدن بقيه ي تراپيست هارو ندارن، حالا چه فارماكوتراپيست چه فيزيوتراپيست… البته طبيعيم هست چون منافعشون و درامدشون بخطر ميفته.

      پاسخ
  • حمزه خشنود
    13 آبان 1400 03:04

    کاش مطلبی که مربوط به رشته داروسازی هست رو یک پزشک یا هر شخص دیگری که سر رشته ای از این کار نداره نگارش نکنه تا اطلاعات بهتری منتشر بشه!

    پاسخ
  • داروساز
    17 آبان 1400 03:10

    https://pharmacy.utexas.edu/research-practice/college-divisions/pharmacotherapy/faculty-staff
    سایت دانشگاه تگزاس معرقی میکنم که نوشته دانشکده فارماکوتراپی

    پاسخ
  • با سلام و احترام
    اتفاقاً این رشته کاملا درست نام گذاری شده فارماکوتراپی دقیقا درمان بیمار هست و در بیشتر ایالتهای آمریکا و کانادا پزشک تشخیص میگذاره و داروساز بالینی هست که درمان رو انجام میده و رژیم درمانی رو میگذاره و کلینیکال فارمیست هم هر دو درست هست و در هر رشته ای که هر کس هست پزشک یا داروساز این نام رشته هست از میزان حسادت خود در مورد این رشته کم بفرمایید و نه تنها نام رشته بلکه توانمندی اون داروساز برای درمان وجود داره و کسب میشه،،، و اینکه داروسازی بالینی و یا فارماکوتراپی فیزیوپات پزشکی‌رو میگذرونن و کسی که اکسپرت میشه در رشته تشخیص هم می‌تونه بده، منتها کارش تشخیص گذاری نیست. ضمن اینکه تمام مواقعی که پزشکان نمیتونن به جمع بندی نهایی بیمار برسن از داروساز بالینی درخواست میکنن بتونه براش تشخیص بگذاره دوست عزیزی که نمیدونم دارپساز هستی واقعا یا نه که بعید میدونم هر کس باشی شان داروساز رو رعایت نمیکنی اگر شان داروساز برای شما مهم بود با این الفاظ و الحان در‌مورد رشته همکارت صحبت نکردی
    البته خوی و خصلت داروسازان هست که همکار خودشون رو تخریب کنند برای اینکه خودهاشون رو بالاتر نشان بدن

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

دانلود اپلیکیشن دکترآباد
پربازدیدترین‌های‌دکترمگ